20 Ağustos 2013 Salı

Joomla'dan WordPress'e geçiş nasıl yapılır?

joomla to wordpress Joomla aynı WordPress gibi dünyanın en çok kullanılan CMS’lerinden birisi. Fakat WordPress ile aynı kullanışlılığı sunmadığı zamanlar olabiliyor. Dolayısıyla yola Joomla ile çıkmış birisi daha sonra WordPress’e taşınmak isteyebilir. Özellikle binlerce eklenti ve tema desteği WordPress’i daha çok tercih edilen CMS yapmakta.


Bu makalemizde “Joomla’dan WordPress’e nasıl geçiş yapılır?” sorusunu cevaplayacağız.


Joomla’dan WordPress’e geçiş


İlk olarak sunucumuza WordPress kurarak başlıyoruz. Bu işlemi localhost üzerinden de yapabilirsiniz. Tercih sizin.


WordPress kurulumundan sonra wp-admin‘e giriyoruz ve taşıma işlemimizde bize yardımcı olacak eklentiyi kuruyoruz. Aynı zamanda WordPress’e eklentilerin nasıl kurulduğunu hatırlayalım.


FG Joomle to WordPress Eklentisini


Eklenti tamamıyla ücretsiz.


WordPress’e eklentilerin nasıl kurulduğunu kısaca hatırlayalım.


  1. Dosyayı indirin ve zip içerisinden çıkarın.

  2. Eklenti klasörünü FTP aracılığıyla ‘/wp-content/plugins/’ dizinine upload edin,

  3. WordPress admin panelinizden Eklentiler alanına gidip eklentiyi etkinleştirin.

Download Adresi : FG Joomle to WordPress


Kurulumu tamamlayıp eklentiyi aktifleştirdiğimizde Tools > Import alanına gidiyoruz. Seçimler arasında Joomla (FG) olduğu dikkatinizi çekecektir.


Bu alanda Joomla web sayfanızın adresini ve veritabanı bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Eğer veritabanı bilgilerinizi hatırlamıyorsanız Joomla sitenizin admin panelinden Global Configuration > Server alanını kullanın. Bu pencere altında bilgileriniz listelenmektedir. Ayrıca FTP’de ana dizinde bulunan configuration.php de bu bilgileri barındırmaktadır.


global configuration


Database bilgilerinizi girdikten sonra Behavior alanına geçiş yapın. Eğer görsellerinizi de WordPress’e taşımak istiyorsanız Force media import seçeneği aktifleştirin. Son olarak Important content from Joomla to WordPress buttonunu tıklayarak işlemi tamamlayın.


behavior joomla to wp


Böylece eklenti taşıma işlemini başlatacaktır. Joomla sitenizin içerik genişliğine göre bu süreç uzayabilir. İşlem tamamlandığında atılması gereken son adım Dahili Linklerin düzenlenmesi olacaktır. Modify Internal Links buttonunu tıklayarak bu adımı da tamamlayabilirsiniz.


Karşılaşacabileceğiniz hatalar


Taşıma işlemi esnasında karşınıza birkaç küçük sorun çıkabilir.En bilinen hata aşağıdaki gibidir.


“Fatal error: Allowed memory size of ****** bytes exhausted”


Büyük dosya transferlerinde karşılaşılan bu hata tipinin çözümü için buradaki makalemize göz atabilirsiniz.


Ayrıca veritabanı hatası alırsanız daha önce girdiğiniz bilgilere tekrar göz atın. Yanlış bir veri girmiş olmalısınız.


 



Joomla'dan WordPress'e geçiş nasıl yapılır?

18 Ağustos 2013 Pazar

SEO kaybı yaşamadan WordPress'i başka bir domaine taşımak

wordpress paket WordPress sitenizi başka domaine taşımak ilk bakıldığında göz korkutucu bir işlem. Özellikle sitenizin SEO değeri taşıma esnasında kalitesini yitirirse bu her şeyin sonu olabilir. Kimse web sayfasının tüm değerinin saniyeler içerisinde yok olmasını istemez.


Adobewordpress ailesi olarak WordPress için el atılmamış konuları değerlendirmeye devam ediyoruz. Artık zorunlu domain değişiklikleri sizi korkutmasın. Çünkü tavsiyelerimiz sayesinde SEO değerinizi yitirmeden WordPress sitenizi başka domaine taşıyabileceksiniz.


Domain değişiminin Google’a etkisi


Kullanıcılarımızın neredeyse tamamı Google’ın çalışma prensibine hakim. Dolayısıyla domain değişikliğinde yaşayacağınız trafik kaybını size hatırlatmamıza gerek yoktur diye düşünüyoruz. Fakat yine de özetlemekte fayda var.


WordPress sitenizin domainini değiştirdiğinizde Google belirli bir süre içerisinde eski domaindeki indeksleri temizleyecektir. Bu da Google’dan gelen trafiğinizi, dolayısıyla hitlerinizi düşürecektir. Fakat içeriğinize güveniyorsanız bu sizi endişelendirmesin. Çünkü kısa sürede yeni domaininiz altında da aynı başarıları elde edeceksiniz.


Daha sonra yeni domaininiz teker teker indekslenmeye başlayacak. Yeni verilerin indekslenmesi işlemini hızlandırmak için Google Webmaster Tools’u kullanabilirsiniz. Google gibi getir aracı işinizi fazlasıyla görecektir. Bu aracı tanımak için buradaki makalemize göz atabilirsiniz.


Unutmayın, bu makale WordPress sitenizi başka bir domaine taşımayacak, sadece size yol haritası belirleyecek.


Son olarak bir tavsiyede bulunmak isteriz. Eski domainizi açık tutup 1 yıl boyunca yeni domainize yönlendirmeniz trafik kaybınızı minimuma indirecektir.


Başlamadan önce


İlk olarak sitenizin her türlü yedeğiniz alın. Yazı ve kullanıcıları dışarı aktarın, FTP’den tüm dosyaları bilgisayarınızın sabit diskine kopyalayın. Hatta hakimseniz phpmyadmin üzerinden SQL yedeği bile alın. Yedekleme için daha önce size tanıttığımız BackWPup ve WP-DBManager gibi eklentileri de kullanabilirsiniz.


Burası önemli, tüm sitenizi güvence aldığınıza emin olun.


WordPress sitenizi taşıma


İlk olarak eski sitenize WordPress Duplicator isimli kopyalıyıcı eklentiyi kurun. Bu eklentinin “Backup, Copy, Clone” sloganı her şeyi açıklar nitelikte. Eklentiyi kurduktan sonra wp-admin‘e Duplicator isimli bir menü gelecektir. Create diyerek yeni bir kopya oluşturalım.


create duplicator package


Create’i tıkladıktan sonra işlem başlayacaktır. Oluşturulacak kopyalama için bir isim belirtiyoruz. Eğer isim belirtmek isterseniz eklenti otomatik olarak blogun ismini atayacaktır. İşlem web sayfanızın içeriğinin genişliğine göre uzayabilir.


duplicator packages


Sonunda bütün dosyalarınız ZIP formatında yedeklenecektir. Dosyaları rahatlıkla bilgisayarınıza indirip yedekleyebilirsiniz. Installer.php dosyası taşıma işleminin devamında işimize yarayacaktır.


Şimdi FTP ile yeni web sayfamıza bağlanıyoruz. WordPress’i taşıyacağınız alanın tamamıyla boş olduğuna emin olun. Daha sonra bu alana ZIP dosyasını ve  installer.php‘yi yükleyin. Şimdi tarayıcı sayesinde installer.php’yi görüntüleyin.


Örnek URL : http://www.adobewordpress.com/installer.php


Karşımıza aşağıdakine benzer bir ekran gelecektir.


duplicator installer


Bu alanda veritabanımıza erişim bilgilerimizi giriyoruz. Formu onaylamadan önce veritabanınızın erişilebilir ve boşaltılmış olmasına dikkat edin. Ayrıca “I have read warning and notices” kutucuğunu işaretlemeden önce uyarıları okumanızda fayda var.


Eğer işlemi başlatmak isterseniz  “Run Deployment” buttonunu tıklayın. Böylece ZIP içerisindeki dosyalar yeni sitenize taşınacak, installer.php işlemini tamamlayacaktır. Eklenti şimdi sizi Update sayfasına yönlendirecektir.


Update alanında yeni ve eski domainleriniz tanımlanmalıdır. Eklenti bu işlemi otomatik olarak yapacaktır fakat yine de kontrol etmenizde fayda var. Daha sonra Update buttonunu tıklayarak işleme devam edebilirisiniz.


Bu işlemden sonra kısa bir Test uygulaması görüntüleyeceksiniz ve her şey hazır. Şimdi yeni sitenizin wp-admin paneline giderek Settings(Ayarlar) > Permalinks(Kalıcı Bağlantılar) alanına gidin. Admin panelinize giriş yaparken eski sitenizdeki kullanıcı adı ve şifrelerinizi kullanabilirsiniz.


Kalıcı bağlantılardaki ayarlarınıza göz atın. Eski sitenizdekiden farklılıklar olmasa bile tekrar kaydedin. Kalıcı bağlantılarınızı tekrar kayıt ettikten sonra installer.php, installer-data.sql ve installer-log.txt dosyalarını FTP’den silebilirsiniz.


Artık tüm sitenizi kısa bir teste tabi tutabilirsiniz. Görsellerinize ve konularınıza göz atın. Çalışmayan ve eksik alanlara tek tek müdahale edin. Yüksek ihtimal bir problem ile karşılaşmayacaksınız.


Burada bitmedi.


Google trafiklerimizi korumak için 301 yönlendirmelerini düzenleyelim


En önemli adımlardan birine geldik. Google’daki sonuçlarımızın yeni sitelere yönlenmesini sağlamak için 301 alanlarını düzenleyeceğiz.


Daha önce söylediğimiz gibi eski sitenizi aktif tutmanız bu yüzden önemli. Şimdi FTP aracılığıyla eski web sayfamıza bağlanıyoruz. Ana dizindeki .htaccess dosyasını düzenleyeceğiz. Eğer hali hazırda htaccess dosyanız yoksa masaüstünüzde bir not defteri oluşturup sunucunuza upload edin. Daha sonra txt uzantılı bu dosyayı .htaccess olarak yeniden isimlendirin.


HTACCESS’in en üstüne aşağıdaki kodları yapıştırın.



#Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*)$ http://www.yenisiteadresi.COM/$1 [R=301,L]

Bu işlem sonrasında eski sitemizi tam anlamıyla yeni sitemize yönlendirmiş olduk. Şimdi geriye kalan adımları da tamamlayarak işlemi bitirelim.


Google’ı domain değişikliğinden haberdar edelim


En önemli adımlardan bir diğeri ise Google’ı taşınmanızdan haberdar etmektir.


Şimdi Google Webmaster Tools‘a gidiyoruz. Sol menüdeki Configuration alanından Change of Adress seçimini yapıyoruz.


webmaster tools change of adress


Yeni adresinizi belirttikten sonra Google bu adresini de onaylatmanızı isteyecektir. Daha önce üye olurken yaptığınız gibi yeni domaininizi de onaylatın.


Kullanıcıları da taşınmanızdan haberdar edin


Sizi siz yapan kullanıcılarınızı da bu taşınmadan haberdar etmelisiniz. Gerçi bu işi yukarıda anlattığımız 301 yönlendirmeleri büyük ölçüde yapacaktır, fakat yine de Twitter, Google+ ve Facebook gibi sosyal ağ hesaplarınızdan bilgilendirici paylaşımlarda bulunun.


Kapanış


Taşıma işlemi her zaman gözümüzü korkutmuştur. Bu makaleye rağmen yine de süreç can sıkıcı olacaktır. Adobewordpress olarak sizler için küçük bir rehber hazırlamak istedik. Umarım işinize yaramıştır.


Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere, hoşça kalın.



SEO kaybı yaşamadan WordPress'i başka bir domaine taşımak

17 Ağustos 2013 Cumartesi

Favicon nedir? Nasıl oluşturulur? WordPress'e nasıl eklenir?

wordpress favicon ico


Web sayfalarının isminin hemen solunda gösterilen küçük boyuttaki iconlara Favicon denir. Favicon görselini bir web sayfası için olmazsa olmaz listesine sokabiliriz. Gayet basit bir şekilde hazırlanan bu iconlar içeriğinizi özetler niteliktedir.


Favicon.ico


Yukarıda da tanımladığımız gibi tarayıcılarda site isminin solunda gösterilen küçük iconlara verilen isimdir.


Favicon.ico dosyasının boyutları değişsede temel özelliği kare şeklinde eş uzunluktaki kenarlara sahip olmasıdır. İdeal boyut  için 16×16 piksel kullanılabilir fakat bu oranın katları 32×32, 64×64, 128×128 piksel gibi boyutlandırmalar da sorun yaratmayacaktır.


Favicon görselleri tüm tarayıcılarda çalışmakta fakat tahmin edebileceğiniz gibi Internet Explorer gösterimi sadece .ico uzantısı için yapmakta. Dolayısıyla makalemizin devamında .ico formatına sadık kalacağız.


Favicon.ico nasıl hazırlanır?


Photoshop gibi görsel editörleri sayesinde kendi faviconlarınızı hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kare boyutlarında çalışmak. Yukarıda belirttiğimiz örnek piksel boyutlandırmalarından birini kullanabilirsiniz.


Çalışmanızı çizdikten sonra önemli bir diğer adım, kaydetme işlemine geliyoruz. Görsellerinizi PNG uzantısıyla kaydederseniz hem kalite kaybı yaşamazsınız, hem de transparan arka planlarınızı korursunuz.


PNG formatındaki dosyasını ICO‘ya çevirmek için Favicon Generator‘u kullanabilirsiniz. Bu site PNG dosyalarını hızlıca ICO dosyasına çevirmekte.


Web sayfama nasıl Favicon.ico eklerim?


Yukarıdaki adımları izleyerek bir .ico dosyası oluşturdunuz ve sıra onu web sayfasına eklemeye geldiyse yapacağınız işlem gayet basit. Hazırladığınız dosyayı FTP aracılığıyla ana dizininize atın.


WordPress kullanıcıları buraya dikkat, dosyalarınızı wp-content, wp-admin ve wp-includes gibi klasörlerin bulunduğu ana dizine atmanız gerekiyor. Temaların olduğu kısma yükleme yaparsanız aşağıdaki adres satırı çalışmayacaktır.


Favicon görselinizi sitenize eklemek için aşağıdaki kodları <head></head> içerisine yerleştirin.


WordPress kullanıcısıysanız bu kodları temanızın header.php dosyasına ekleyebilirsiniz.



<link rel="icon" type="image/x-icon" href="http://www.adobewordpress.com/favicon.ico" />
<link rel="shortcut icon" type="image/x-icon" href="http://www.adobewordpress.com/favicon.ico" />

Yukarıda adobewordpress.com olarak adreslendirdiğimiz alanlara kendi web sayfanızı eklemelisiniz.


Yapamadıysanız üzülmeyin


WordPress temalarını düzenlemek bazen karmaşık olabiliyor. Yukarıdaki adımları izleyerek WordPress sitenize Favicon ekleyemediyseniz üzülmeyin. Buradaki eklenti sayesinde de aynı işlemi yapabilirsiniz.


Kapanış


Favicon için seçtiğiniz veya hazırladığınız görsellere özen göstermenizi öneriyoruz. Web sayfanızı 16×16 piksel boyutlarda özetlemeniz pek kolay olmasa gerek…



Favicon nedir? Nasıl oluşturulur? WordPress'e nasıl eklenir?

16 Ağustos 2013 Cuma

İlham almanız için 25 el çizimi web tasarımı

ugur bocegi İlhamın nereden geleceği belli olmaz.


Günümüzde çizgisel tasarımlar fazlasıyla ilgi çekmekte. Sizde el çizimi bir web sayfası oluşturmak istiyor ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız doğru yerdesiniz.


Adobewordpress olarak 25 adet el çizimi tasarımı derledik. Bu liste size kesinlikle ilham verecektir!


İlham veren el çizimi tasarımlar


Aşağıdaki 25 adet web sayfası bu makalenin yayınlandığında aktif durumdaydı. Fakat listenin içerisinde kapanış bildirisi yapan birkaç web sayfası var. Örneğin Sketch Odopod 8 yıllık yayın hayatını yakın zamanda bitireceğini açıkladı.


Bu yüzden linkler kırılsa da büyük görsellerle en azından tasarımları erişilebilir kılmak istedik.


Kinetic Singapore


Kinetic Singapore
Siteye git


Bearskinrug


bearskinrug
Siteye git


Jesus Rodriguez Velasco


Jesus Rodriguez Velasco
Siteye git


Kutztown University


Kutztown University
Siteye git


Mikimottes


Mikimottes
Siteye git


Dean Oakley Web Design


Dean Oakley
Siteye git


Biola Undergrad


Biola Undergrad
Siteye git


Esteban Munoz


Esteban Munoz
Siteye git


Robbin Waldemar


Robbin Waldemar
Siteye git


Coo Coo Core


Coo Coo Core
Siteye git


Deborahcavenaugh


Deborahcavenaugh
Siteye git


Sketch Odopod


Sketch Odopod
Siteye git


Hugsformonsters


Hugsformonsters
Siteye git


Kevadamson


Kevadamson
Siteye git


Design Portfolio


Design Portfolio
Siteye git


Twodesigners


Twodesigners
Siteye git


Le Carnet Ordinaire


Le Carnet Ordinaire
Siteye git


Ygrin


Ygrin
Siteye git


Eldodo


Eldodo
Siteye git


Paper Beats Internet


Paper Beats Internet
Siteye git


Candc Coffee


Candc Coffee
Siteye git


Clever Craft


Clever Craft
Siteye git


Snailbird


Snailbird
Siteye git


Our Wildlife Garden


Our Wildlife Garden
Siteye git


Maluquinha Festas


Maluquinha Festas
Siteye git



İlham almanız için 25 el çizimi web tasarımı

15 Ağustos 2013 Perşembe

WordPress'i Dropbox üzerinden yedekleme (Backup)

wordpress backup Büyük bir emek harcayarak oluşturduğunuz özgün içeriklerinizin hack veya virüs saldırısı sonucunda yok olmasını kimse istemez. Büyük veri kayıplarının arkasından sıfırdan başlamak çok zor olacaktır.


Emeklerinizin boşa gitmesini tabii ki istemiyoruz. Bu yüzden daha önce sizlere WP-DBManager eklentisi tanıtmıştık.


Bu makalemizde ise Dropbox ile WordPress sitenizi nasıl yedekleyebileceğiniz üzerine konuşacağız.


Karşınızda BackWPup eklentisi!


Dropbox üzerinden WordPress Yedekleme


Elle yapılan yedekleme işlemini önermiyoruz. Çünkü bir süre sonra unutkanlık veya başka sebepler ile alınan yedeklerin arasındaki zaman boşlukları uzuyor. Bu yüzden otomatik yedekleme çok önemli.


Öncelikle Dropbox üzerinden bir hesap oluşturarak işleme başlayabilirsiniz. Hesabınızın maksimum dosya boyutu ve WordPress veritabanınızın büyüklüğü önemli kriterler. Eğer içeriği geniş bir WordPress sitesinden yedek alıyorsanız Dropbox bir süre sonra şişmeye başlayacaktır. Bunun çözümü de eski yedekleri temizleme olacaktır.


Dropbox hesabı oluşturun : www.dropbox.com


Şimdi Dropbox ile WordPress sitenizi ilişkilendirelim.


BackWPup – WordPress Backup Plugin


BackWPup sık sık güncellenen popüler bir veritabanı eklentisi. Yedeklerinizi otomatik olarak Dropbox’a aktarmak usulüyle çalışıyor. Bu eklentiyle WordPress yedeklemesi yapmanız için Dropbox hesabı kullanmanıza da gerek yok. Farklı tip alanlara yedekleme de yapabiliyorsunuz. İşte bu avantajları yüzünden resmi sitede eklentinin beğeni oranı gayet yüksek.


Ayrıca veritabanı onarımı ve temizliği de yapan eklenti WordPress sitenizi XML olarak dışara aktarıyor. Zip, tar, tar.gz, tar.bz2 format destekleri de eklentiyi rakiplerinden bir adım öne taşıyor.


Kurulum


Eklenti tamamıyla ücretsiz.


WordPress’e eklentilerin nasıl kurulduğunu kısaca hatırlayalım.


  1. Dosyayı indirin ve zip içerisinden çıkarın.

  2. Eklenti klasörünü FTP aracılığıyla ‘/wp-content/plugins/’ dizinine upload edin,

  3. WordPress admin panelinizden Eklentiler alanına gidip eklentiyi etkinleştirin.

Download Adresi : backwpup.zip



WordPress'i Dropbox üzerinden yedekleme (Backup)

13 Ağustos 2013 Salı

AdSense'in 10.Yıl Güncellemeleri

adsense logo AdSense, Temmuz ayı itibariyle 10.yıl dönümü kutlamalarına başlamıştı. Bu süreç dahilinde birçok yenilik duyuruldu ve birçoğu da duyurulmakta.


Etkinlikleri kaçırdıysanız üzülmeyin, Google ile Öğretim Topluluğuna ve AdSense 10. Yıl Eğitimine hala katılabilirsiniz.


Yeniliklerden en dikkat çekici olanları ise şunlar :


  1. Analytics bilgilerini AdSense fırsatlarına dönüştürme

  2. Yayıncı puan kartıyla sitenizin performansını iyileştirme

  3. Raporlara yerel saat diliminizde ulaşma

  4. Yeni hesap içi politika bildirimleri


AdSense’in 10.yılında yapılan değişiklikler


Birçok köklü değişikliğe gidildi. Ve bunlar AdSense kullanıcılarına elektronik posta aracılığıyla duyuruldu. Gözünüzden kaçan yenilikler ve detaylarıyla bu makale de sizlerle olacağız.


Etkinliklerde Jennifer Moss’un Babynames isimli web sayfası başarı öyküsü olarak tanıtıldı ve konuyu detaylandıran bir video yayınlandı. Videoya buradan erişebilirsiniz.


AdSense ve Analytics ilişkilendirmesi


Analytics üzerine daha önce bol bol konuşmuştuk. Google’ın geliştirdiği bu sayaç artık kendi sınırlarını da aşmakta. Günden güne gelişen Analytics daha önce hizmete sunduğu AdSense ilişkilendirme seçeneğini geliştirdi.


Artık Analytics ile kazançlarınızı takip edebilir, hatta önerilere uyarak arttırabilirsiniz.


Analytics hesabınızdan Hesap Ayarları > Hesap uzmanları seçeneğini aktifleştirerek işleme başlayın. Daha sonra, önemli anları kazanmanıza yardımcı olacak hedeflenmiş site ipuçlarını, ayrıntılı trafik bilgilerini ve İçerik Denemeleri gibi yeni özelliklerin kullanımıyla ilgili yeni fikirleri size Google tarafından gönderilecektir.


Yayıncı puan kartları


Google’ın yeni hizmete soktuğu bir diğer uygulama ise puan kartları. Düzenlenen etkinliklerde bu kartların daha da geliştirileceği belirtildi.


Publisher Scorecard


Kart şimdilik size sağlığı, reklam optimizasyonu ve Google+ sosyal ağ puanını göstermekte.


AdSense bu kartı yayıncıların kazançlarını arttırmak için sundu. Fakat sadece Google+ maddesi sebebiyle milyonlarca web geliştiricisinin bu sosyal ağa daha fazla değer vermesi sağlandı gibi.


Puan kartının gelişimini buradan takip edebilirsiniz.


Sonunda yerel saat desteği!


AdSense gelirleri daha önce Pasifik Standart Saati’ne (PST) göre raporlanıyordu. Bu da sabaha karşı güncellenen bir gelir saati demek. Fakat dün Türkiye’de de aktifleştirilen güncellemeye göre artık saat dilimini kendimiz seçebiliyoruz.


Saat dilimini değiştirmeniz kazançlarınızda bir kayıba sebep olmaz.Düzenlemeden sonra aşağıdaki uyarıyı almanız olasıdır.


“Az önce saat dilimi ayarınızı değiştirdiniz ve ana sayfadaki tahmini kazançlarda tutarsızlıklar fark edebilirsiniz. Ödemeleriniz bu durumdan etkilenmeyecektir.”


Yıllardır beklenen bu güncelleme AdSense yayıncılarının yüzünün güldürecek gibi.


Peki bu işlem nasıl yapılır?


  1. Ana Sayfa sekmesinden Hesap ayarları sayfasına gidin.

  2. “Hesap bilgileri” bölümünde, “Saat dilimi”nin yanındaki düzenle‘yi tıklayın.

  3. Açılır listeden saat diliminizi seçin.

  4. Kaydet‘i tıklayın.

Politika değişiklikleri


Google, AdSense’in 10.yılında yayıncı politikalarında birkaç değişikliğe gitti.Aslında buna sıradan bir politika değişikliği dememekte fayda var.


AdSense kullanıcıları iletişim servislerinden sürekli şikayetçi olmuştur. İtirazlar için başvuruların cevaplanmadığı veya geç cevaplandığı insanları çileden çıkarmaktaydı.


Artık bu sorun çözülmüş gibi. AdSense hesabınıza eklenen politika ihlalleri bölümü sayesinde yaptığınız kural dışı hareketleri takip edebiliyorsunuz. Eskiden sadece bir e-mail ile uyarılar alırken şimdi bu panel sayesinde gelişmelere daha fazla hakim oluyoruz. Ayrıca aynı uygulama geri dönüşü olan ihlallerde sizi çözüme götürecek tavsiyelerde bulunuyor.


AdSense’in tüm program politikalarını buradaki güncel açıklamadan görebilirsiniz.



AdSense'in 10.Yıl Güncellemeleri

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Photoshop ile Instagram'ın 1977 filtresi yapımı (Vintage)

instagram 1977 sample 1


Gayet kolay ve eğlenceli bir konuyla Photoshop derslerimiz devam ediyor.


Instagram’ın en çok kullanılan fotoğraf filtreleri hakkında konuşmaya devam ediyoruz. Sıra 1977 filtresinde!


1977 Vintage filtresi %3‘e kadar yükselen kullanım oranıyla dikkat çekiyor.


Daha önce fotoğraf eskitme teknikleri üzerine bol bol konuşmuştuk. Fakat 1977 biraz daha değişik bir görünüşe sahip. Bunun sebebi ise açık tonlama ve fotoğrafa dahil edilen yüzey.


Bu makalemizde fotoğraf karelerini 70′lere döndürecek kadar eskiten 1977 filtresinin nasıl yapıldığını anlatacağız.


Instagram ~ 1977 Vintage


Klasik eskitme efektlerinden farklı bir sonuç veren 1977 filtresi Photoshop ile gayet kolayca hazırlanabilmekte.


Bu anlatımımızda Amerikan şarkıcı ve söz yazarı Lana Del Rey’in fotoğrafını kullanacağız. İşte orjinal fotoğraf ;


lana del rey tut


Eğer hazırsanız derse başlayalım.


Nasıl yapılır?


İlk olarak kullanacağımız yüzey görselini sizlerle paylaşmak isteriz. Görseli indirmek için aşağıdaki küçültülmüş resmi tıklayınız.


scratch texture 150x150


Adım 1 : Renklendirme ve tonlamalar


Fotoğrafımızı Photoshop ile açtıktan sonra Image > Adjustments > Curves alanına gidiyoruz. Bu işlemi CTRL+M kısayol tuşlarıyla da yapabilirsiniz.


Açılan pencerede aşağıdakine yakın bir tonlama yapıyoruz.


instagram 1977 filter curves


Daha sonra fotoğrafın yeşil kanalını yoğunlaştırmak için Image > Adjustments > Color Balance alanına gidiyoruz. Shadow (gölge) tonlamasında +5 Green uyguluyoruz.


instagram 1977 filter color balance


Adım 2 : Eskitme


Şimdi eskitme efektini daha gerçekçi kılmak için çiziklerden oluşan bir yüzeyi fotoğrafa ekleyeceğiz. Bu işlem için yukarıda sizlerle paylaştığımız örneği kullanabilirsiniz.


photoshop blend mode


Bu görseli fotoğrafınızın üzerine koyduktan sonra görselin Normal olan blend mode değerini Screen olarak değiştirin. Daha sonrada Opacity değerini %50‘ye kadar düşürün. Blend mode değerinin nereden değiştirildiğini yukarıdaki görselde gösterdik.


Bu kadar.


Sonuç


Gayet kısa bir dersin daha sonuna geldik. Küçük bir tonlama ve gri yoğunluğu, sonrasında da yüzey işlemi yaptık. Yani dakikalar içerisinde Instagram’ın 1977 efektini hazırladık.


İşte Lana Del Rey’in fotoğrafının son hali :


instagram 1977


Şimdilik bu kadar. Bir sonraki Photoshop dersimizde görüşmek üzere, hoşça kalın.



Photoshop ile Instagram'ın 1977 filtresi yapımı (Vintage)

WordPress'i hızlandırmanın bir diğer yolu : Çöpleri dökün!

wordpress plugins garbage


WordPress için eklenti kullanmayı hepimiz seviyoruz. Geçtiğimiz 1 yıl içerisinde de sizlere mükemmel eklentiler tanıttık. Fakat bütün bu eklentilerin atıkları çöp kutunuzu doldurmuyor mu sanıyorsunuz?


WordPress’in veritabanı eklenti kurulumlarıyla genişlemekte ve hantallaşmakta. Bazı eklentiler ise pasifleştirilse hatta silinse bile izlerini veritabanı üzerinde bırakıyor. Böylece olası sorgulamalarda sunucunuz o gereksiz çöplükle de mücadele etmek durumunda kalıyor.


Bugün çöp toplama günü. WordPress sitenizin tüm atık ve çöplerini kapınızın önüne koyun!


Karşınızda Plugins Garbage Collector!Plugins Garbage Collector


Eklentinin resmi sitedeki açıklamasıyla başlayalım.


It scans your WordPress database and shows what various things old plugins (which were deactivated or uninstalled) left in it. Cleanup is available.


Eklenti WordPress sitenizdeki pasifleştirilmiş ve silinmiş eklentilerin kalan artıklarını görüntülüyor. Eğer mümkünse temizliyor da.


plugin garbage collector


Önemli uyarılar


Veritabanı üzerinde çalışan eklentileri kurmadan önce size birkaç uyarıda bulunmak isteriz.


  1. İlk olarak wp-content klasörünü yedek alın.

  2. wp-admin üzerinden tüm yazılarınızı dışarı aktarın. Ayrıca veritabanınızın SQL yedeğini de almanızı öneririz.

  3. Yedekleme işlemi bittikten sonra WordPress sitenizin versiyonunu kontrol edin.

  4. Eklentinin 0.9.2 ve sonraki versiyonları WordPress’in 3.0 ve sonraki versiyonları için hazırlanmıştır.

  5. WordPress 3.0′ın altındaki versiyonlar için 0.9.1 eklenti versiyonunu veya daha eskilerini kullanmanız önerilmekte.

Kurulum


Eklenti tamamıyla ücretsiz.


WordPress’e eklentilerin nasıl kurulduğunu kısaca hatırlayalım.


  1. Dosyayı indirin ve zip içerisinden çıkarın.

  2. Eklenti klasörünü FTP aracılığıyla ‘/wp-content/plugins/’ dizinine upload edin,

  3. WordPress admin panelinizden Eklentiler alanına gidip eklentiyi etkinleştirin.

Download Adresi : plugins-garbage-collector.zip


Kapanış


Eklenti yukarıdaki uyarılarımızı dikkate aldığınız zaman gayet kullanışlı olabiliyor. Adobewordpress olarak belirli aralıklarla eklentiyi kullanıyoruz.



WordPress'i hızlandırmanın bir diğer yolu : Çöpleri dökün!

10 Ağustos 2013 Cumartesi

AdSense ile YouTube hesaplarını birleştirme & ilişkilendirme

adsense logo Bildiğiniz gibi artık YouTube videoları üzerinden reklam yayınlayarak para kazanabiliyoruz. Bu makalemizin devamında YouTube ve AdSense reklam hesaplarının birleştirilmesini anlatacağız.


Arama motorlarında “YouTube ve AdSense birleştirme” konulu onlarca boş içerik mevcut. Daha önce bu konuyu araştırıp düzgün bir kaynağa erişemediğimiz için bu ipucu makalesini yazma gereği duyduk.


AdSense ve YouTube hesapları nasıl birleştirilir?


AdSense ve YouTube reklamcılığı hakkında bilginiz var mı? Eğer cevabınız hayır ise AdSense ve YouTube reklamcılığını tanımak için buradaki makalemize göz atabilirsiniz.


İlişkilendirme


Bu işlemi yapmanız için bir adet AdSense ve YouTube hesabına ihtiyacınız var. Hesabınızdan para kazanma seçeneğini aktifleştirerek işleme başlayabilirsiniz.


http://www.youtube.com/account_monetization


Eğer para kazanma işleminiz zaten aktif ise artık YouTube ve AdSense hesaplarınızı birleştirebilirsiniz.


Yine üstteki linkten (YouTube hesabınızda sol menüdeki Para Kazanma alanından) “Ödemem nasıl yapılacak?” alanını tıklıyoruz. Aşağıya doğru küçük bir bilgilendirme ekranı açılacak. AdSense hesabını ilişkilendirme linkini tıklayarak devam ediyoruz.


Mevcut AdSense hesabınızı bağlamak veya bir hesabınız yoksa yeni bir tane oluşturmak üzere AdSense’e yönlendirileceksiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra ise tekrar YouTube’a yönlendirileceksiniz.


Üstteki gibi bir uyarı göreceğiz.


Yönlendirme işlemi otomatik gerçekleşmezse ekranın altındaki Sonraki kutucuğunu tıklayın. AdSense hesabınıza yönlendirileceksiniz. Açılan pencerede iki adet seçenek mevcut.


  1. Evet, isim@gmail.com giriş bilgilerini kullan

  2. Farklı veya yeni bir Google Hesabı kullanın

Eğer 1. adımı seçenerseniz varolan AdSense (Google) hesabınız ile ilişkilendirmeye devam edersiniz. İkinci adım ise eşleştirme için yeni bir AdSense hesabı oluşturmanızı veya başka bir elektronik posta adresi belirtmenizi sağlar. Yüksek ihtimal 1. seçeneği tıklayacaksınız.


Bu işleminiz sonrasında Google sizden bir dil seçmenizi talep edecek. İçeriğinizin dilini belirttikten sonra formu onaylayın ve işlemi tamamlayın.


Bu kadar.


Eğer ilişkili AdSense hesabını değiştirmek istersek?


Yapmanız gereken gayet basit. YouTube hesabınız üzerinden tekrar Para Kazanma alanına gidin ve Değiştir buttonunu kullanarak yeni tanımlamanızı yapın.



AdSense ile YouTube hesaplarını birleştirme & ilişkilendirme

Şirketiniz için premium WordPress temalar

wp themes Dikkatimizi çeken WordPress temalarını paylaşmaya devam ediyoruz.


Bu makalemizde sizler için seçtiğimiz kurumsal (business) WordPress temalarını yayınlayacağız. Temalar premium (ücretli) fakat şirketinizin marka değeri için buna değer.


Karşınızda birbirinden şık 10 adet kurumsal WordPress teması!



Neden Premium?


Ücretsiz ve kaliteli birçok WordPress teması mevcut. Fakat yapımcıları genellikle bu temaları güncellemeler ile desteklemiyor. Ayrıca ücretsiz olması sebebiyle siteniz ile aynı tasarıma sahip birçok web sayfasına denk gelmeniz mümkün.


İşte premium temaları bu kadar basit sebeplerle bile önerebiliriz. Büyümeyi amaçlayan ve internet ortamında kurumsal bir iz bırakmak isteyen şirketler bu yüzden kurumsal premium temalara yönelmeli. Ücretlendirme mi? En fazla 50$.


Felius WordPress Teması


Listenin belki de en şık kurumsal teması. Responsive ve sade tasarımı evinizin köşesindeki bakkalı bile dünya devi bir şirket gibi sunmanızı sağlıyor.


Felius theme


Test Et Satın Al


Grinder Corporate WordPress Teması


Yumuşatılmış koyu arka planı ve dikkat çekici renk seçimleriyle şık bir arayüze sahip Grinder Corporate listenin en popülerlerinden.


Grinder Corporate theme


Test Et Satın Al


SmartChoice WordPress Teması


CSS3‘ün güncel tasarım elemanlarının tavan yaptığı şık WordPress teması. Kurumsal bir arayüze sahip, fakat bireysel kullanımlar için de uygun gözüküyor.


SmartChoice theme


Test Et Satın Al


AutoTrader WordPress Teması


Otomobil satış ve türevi konular için kullanılabilecek kurumsal WordPress teması.


AutoTrader theme


Test Et Satın Al


Destiny WordPress Teması


Geniş bir tasarıma sahip Destiny teması gelişmiş değiştirilebilir özellikleriyle dikkat çekiyor.


Destiny theme


Test Et Satın Al


SmartBusiness WordPress Teması


Beyaz tonlamanın hakim olduğu bir diğer kurumsal WordPress teması.


SmartBusiness theme


Test Et Satın Al


Dreamer WordPress Teması


Fotoğraf ve video içerikli kurumsal siteler için kullanılabilecek premium WordPress teması.


Dreamer theme


Test Et Satın Al


Fiction WordPress Teması


Fiction, gayet modern tasarıma sahip bir WordPress temasıdır. Bu premium tema sunumlarınız için oldukça uygun olabilir.


Fiction theme


Test Et Satın Al


Iguana WordPress Teması


Geniş ve daraltılmış tasarım özellikleriyle bir diğer kurumsal WordPress teması.


Iguana theme


Test Et Satın Al


Damian WordPress Teması


Tema çok amaçlı olarak isimlendirilmiş. Açık kırmızı renklendirmesi ve bol görselli sunumu ile dikkat çekici!


Damian theme


Test Et Satın Al



Şirketiniz için premium WordPress temalar